by
on
under
Permalink

Att få ett rent och fint golv

Som allt annat i hemmet behöver man ibland kavla upp ärmarna och förbereda sig för lite extra arbete om man vill få ett riktigt rent och fint golv. Det viktiga är dock att man alltid utgår från vilket typ av golv man har.

Trägolv

Trägolv kommer i många olika typer. Ett vanligt parkettgolv rengörs bäst med ljummet vatten och ett passande rengöringsmedel. Fel typ av rengöringsmedel kan faktiskt skada ett parkettgolv. Har man istället ett gammaldags skurgolv vill man istället använda kallt vatten och såpa. Och se till att använda en borste som är lämpad släta ytor.

Laminat

Laminatgolv har en något känslig yta och kan lättare få repor om man rengör det på fel sätt. När man torkar golvet kan man med fördel göra detta med en mikrofiberduk lätt fuktat med ett rengöringsmedel. Man ska vara noga med att aldrig använda diskmedel eller såpa på ett laminatgolv. Ett laminatgolv ska alltid torkas ordentligt efter våtrengöring för att förhindra fuktskador, speciellt i kanterna. Annars kan golvet resa sig, varpå man måste hantera det också.

Vinyl

Vinylgolv har fördelen att de aldrig behöver ytbehandlas. Av denna anledning bör man inte använda sig av slipande, polerande eller frätande rengöringsmedel på ett vinylgolv. Inte heller ska man använda sig av något som innehåller olja eller vax. När man använder vatten för att rengöra ska man vara noga med att inte använda mycket vatten eller lämna kvar vatten på ytorna. Torrengöring med borste och dammsugare är de bästa metoderna, och lite arbete med golvmoppen emellanåt.

Linoleum

Linoleum är i regel ett ganska lättstädat golv och rengörs bäst med en mopp, ljummet vatten och lite mild rengöringsmedel. Efteråt är det rekommenderat att byta ut vattnet mot rent vatten för att även ta bort rester av rengöringsmedlet. Detta golv bör dock inte hållas fuktigt längre tid så det är bäst att torka efter sig ordentligt också.