by
on
under
Permalink

Förbered ditt hem för dåliga tider

Självklart vill vi alla att våra hem skall vara vackra och härliga att bo i men de måste även vara praktiska. Det skall vara praktiskt att leva och bo där under bra tider, men även under dåliga. I denna artikeln tänkte vi gå igenom hur du kan förbereda ditt hem för sämre tider.

Olyckor och dåliga tider kan komma av många anledningar ibland i form av olyckor och katastrofer men oftast i mer vardagliga former. Det kan handla om att ekonomin försämras av att någon tappat jobbet, att strömmen går eller det blir en köldknäpp som huset inte kan hantera.

Belysning och matlagning

Det kanske vanligaste problemet man behöver vara beredd på är strömavbrott. Kortare strömavbrott brukar inte vara mer är något irriterande men det är fortfarande viktigt att ha lösningar för belysning. Med dagens LED lampor har ficklampor långa batteritider och är mycket praktiska. Att köpa en ficklampa med nödljusfunktion innebär att man får automatiskt ljus och en enkel möjlighet att hitta lampan när strömmen går.

Ett bra sätt att se till att man klarar av kortare problem med matleveranser eller ekonomin är att alltid har ett fullt skafferi med mat som klarar rumstemperatur. Detta handlar till stor del om många av de vanliga torrvarorna så som pasta och ris men även konserver är mycket bra. Man behöver även ha någon utrustning för att kunna laga maten även utan tillgång av el, vanligast med hjälp av ett campingkök.

Isolering och uppvärmning

Om elen skulle gå eller uppvärmningen av någon annan anledning inte riktigt hänger med i riktigt kyliga perioder så är det viktigt att vara förberedd även för detta. Att se till att det finns möjlighet att täta fönsterkarmar och andra områden där det kan dra är ett mycket bra sätt att förbättra uppvärmningen. Någon form av gasol, fotogen eller rödspritsuppvärmare är även det bra att ha utifall olyckan skulle vara framme.

Då det är mycket svårare att i en sådan situation värma upp hela huset så kan det vara bra att välja ut ett mysigt och praktiskt rum som man då kan hålla sig inom. Förbered där med de ovan nämna sakerna i ett passande skåp så att allt är redo om något mot all förmodan skulle gå snett.

Vill man ha djupare information om hur man kan förbereda sitt hem inför krissituationer så kan man läsa i denna foldern från myndigheten för samhällsberedskap.