by
on
under ,
Permalink

Passa in belysningen

Att inreda är lite som att lägga ett pussel. Till att börja med måste ju allt få plats inom rummets ramar och sedan ska allt passa ihop och skapa en enhetlig bild. Ett område där många kanske slarvar lite med detta är hur de hanterar belysningen.

Det är lätt hänt att belysningen inte får lika stor fokus som resten av inredningen i ett rum. Och på sätt och vis är ju detta förståeligt. Men belysningen är inte bara något som sprider ljus i ett rum, det är också inrednings detaljer som kan väljas med omsorg för att verkligen passa in i den stil man har valt och höja ett rums karaktär.

Väljer man en viss stil att inreda i är det alltid rekommenderat att även försöka följa denna stil vad gäller belysningen. Detta betyder att man inte behöver köpa så neutrala (och kanske tråkiga) lampor som möjligt för att de ska passa in utan även att man får inredningsdetaljer som hjälper till att sälja stilen till sitt yttersta.

Det finns gott om modern design vad gäller belysning som lätt kan lyfta ett rums utseende oavsett om man har ljuset tänt eller inte. Det betyder dock inte att man inte bör tänka på hur man faktiskt belyser rummet. Om något är detta ännu viktigare att tänka på då belysningen måste vara funktionell i första hand.

Att stirra sig blind på designen av en lampa är ett rätt så vanligt misstag. Den man verkligen vill sätta upp kanske inte sprider tillräckligt bra ljus eller blir allt för riktat. Det gäller att testa sig fram när man ljussätter ett rum för att verkligen förstå sig på hur olika lampor samspelar med både inredningen och varandra för att uppnå en bra effekt.

Tänk även på att fler lampor ofta leder till större flexibilitet och att det är lättare att ändra ett rums utseende beroende på vilka man har tänd och vilka man har släckt.

Belysningen blir ju inte bara ett sätt att praktiskt sett lysa upp ett rum. Man kan även skapa riktigt dynamiska effekter med så kallad punkt- och effektbelysning. Effektbelysning är något man bland annat kan göra med LED-strips. Bäst effekt får man oftast när man sätter upp dem där de inte är direkt synliga. På så sätt ser det ut som ljuset kommer från ingenstans. Denna typ av belysning får gärna vara lite svagare så den inte tar över allt för mycket.

När det kommer till punktbelysning är detta väldigt riktad och fokuserad belysning som ämnar lysa upp ett eller flera specifika objekt i ett rum. Det kan till exempel vara en tavla, en skulptur eller bara en vacker krukväxt. Genom denna form av belysning dras blicken till objektet som belys och blir därmed en sak som står ut mer i rummet. Man kan gärna använda ganska klart och starkt ljus men i slutändan beror det på vad man söker belysa. Det kan vara smart att testa sig fram med lite olika lampor för att se vad som ger bäst effekt.