by
on
under
Permalink

Ta hand om ditt gamla hus

Ett gammalt hus har en alldeles speciell charm som inget modernt hus någonsin kan få. Vad gör det att väggen är lite sned och att golvet lutar i ett av rummen? Det vägs upp av spröjsade fönster och vackra verandor och den där känslan av att äga någonting handgjort. Någonting som människor en gång lagt ner själ och hjärta i att skapa. Därför är det så viktigt att ta hand om det gamla huset så att det får behålla sin charm trots behov av reparationer och förnyelse. Detta är inte en så omöjlig kombination som man kan tro, det går alldeles utmärkt att renovera ett gammalt hus och samtidigt behålla känslan i huset.

En sådan detalj som tyvärr ofta behöver åtgärdas är avloppet. Avloppen i gamla hus består ofta av antingen gjutjärnsrör eller tegelrör. Dessa är kanske miljövänliga men de har den lilla obehagliga egenheten att de gärna går sönder och får proppar. Ett gjutjärnsrör kan rosta sönder och då kan rötter leta sig in i rören. Inget täpper till ett rör så väl som en härva av rötter som söker näring i avloppet. Det samma gäller tegelrör som dessutom lätt krossas om någon varit lite för ovarsam då gropen en gång grävdes igen.

Har du nu tur finns ritningarna till ditt hus bevarade och där bör det finns utritat var rören går. Men, många riktigt gamla hus framför allt på landsbygden, har inga ritningar eller så har dessa gått förlorade genom året. Det kan då vara mycket svårt att lokalisera de gamla avlopps- eller vattenrören och man vill inte heller bryta upp väggar och golv eftersom dessa sedan kan vara svåra att återställa till samma skick som innan. Då är det lämpligt att ringa en VVS-firma som specialiserat sig på att lokalisera vatten eller avlopp oavsett vilket material röret är tillverkat av så slipper du förstöra mer än nödvändigt vid rörbyte. Få mer information här.

Det kanske är roligare att lägga pengar på tapeter och målarfärg men om du vill få din gamla kåk till ett drömboende så gör det från grunden. Du kommer att ha ett hem i många år att njuta av.