by
on
under
Permalink

Vit inredning fortfarande populärt

white design

Att måla allting vitt har varit på modet i några år nu. Faktum med att den vita inredningstrenden har funnits med i någon form sedan 80-talet.

Det var på slutet av 80-talet som en ny inredningsvåg började i USA: den skapades av designern Rachel Ashwell och stilen döptes till shabby chic. Det handlar om att det trendiga och moderna (chic) i det slitna (shabby).

Stilen för tankarna till de äldre gårdarna i England där man hade stora och rejäla möbler som ärvt i flera generationer. Färgen på möblerna har flagnat och gnidits bort och skinnmöblerna har sprickor efter årtionden av användning.

Det handlar till stor det om återbruk: man ska spara sin äldre möbler istället för att hela tiden köpa nya. Man väljer att lägga på ett nytt lager vitfärg på sin byrå istället för att kasta den. För att följa shabby chicstilen ska man sedan slipa ned färgen lite så den framstår som äldre och.

Men den vita trenden är inte bara shabby chic. Det kan lika gärna handla om att ha ett stilrent hem där inredningsdetaljerna kan få ha färg, men möblerna ska vara vita. Även tak, väggar och golv brukar man måla vita. Det får växter och prylar att stå ut desto mer när omgivningen är så pass ljus.

Det är lite av en konstform att designa i vitt. Om man inte gör rätt kan man rummet kännas sterilt och dött. Det gäller att mixa med de vita nyanserna, att bryta av det vita och att använda sig av olika material. Om man försöker ha ett avskalat hem måste man välja sina inredningsdetaljer noggrant för att få en hemtrevligt känsla.